Четирима в Стара Загора с ХИВ от началото на годината

От началото на 2014 г. в страната са регистрирани нови 59 ХИВ–серопозитивни лица

Общият брой на регистрираните носители на ХИВ в страната към 12 май е 1889 души. Данните са на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към министерство на здравеопазването.

От началото на 2014 година са регистрирани нови 59 ХИВ–серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 43 от новооткритите ХИВ–позитивни са мъже, а 16 – жени.

Географското разпространение на регистрираните случаи на ХИВ показва, че по-голямата част от тях са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 30 лица, Пловдив – 6 лица, в област Стара Загора – 4 лица, в областите Бургас, Пазарджик, Русе, Видин, Габрово и Хасково – по 2 лица.

Като основна уязвима група особено през последните две години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 25 лица (46%). По отношение на другата уязвима група – лицата употребяващи интравенозни наркотици, данните показват, че броят на новорегистрираните намалява, от началото на годината са 5 лица (9%). Тази година близо 21% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са научили положителния си резултат в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ и в 17-те мобилни медицински кабинети за цялата страна. Над 65 000 души са се изследвали за ХИВ през първото тримесечие на 2014 г. в кабинетите и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.