Държавата си прибира плажовете

Като за начало държавата ще обслужва безстопанствените плажове и ще ги предоставя за стопанисване само за 1 година след изтичане на договорите на наемателите им. Това е било решено на среща на Министерството на регионалното развитие и благоустройство с областните управители на Бургас, Варна и Добрич, пише burgasdream.com.

 Пилотно тази година държавата ще обслужва плажове, които нямат стопани.В момента се събира информация от общините, като критериите, по които ще се определят кои от плажовете без стопани ще бъдат подсигурени с медицинско и водно спасяване от страна на държавата са няколко, сред които е и посещаемостта на плажа.

И година ще  се подновяват договори за плажове след процедура, там, където са изтекли сроковете за стопанисване, но различното е, че плажните ивици се дават само за година,са решили още по време на срещата областните управители.

Причината за краткия срок е новата нормативна уредба, която се готви в тази посока. Предстои сформиране на комисия, която ще има за задача до есента да извърши пълно обследване на плажовете на страната, да изготви кадастрални карти, да бъдат определени с точност и физическите параметри на плажовете.