27 нови спасители тръгват по плажовете на Северното Черноморие

С много добра успеваемост са приключили курсовете за водни спасители към Областния съвет на Българския червен кръст в Добрич, съобщи  ръководителят на отдел „Водно спасяване” към БЧК Петър Андреев, цитиран от „Фокус”.

Още през месец декември е проведен курс за водни спасители за басейн. Това е възможно след откриването на обновения плувен басейн „Русалка” в града. На 27-ми април е приключил втори курс, на който са обучавани водни спасители за басейн и за море. При първата степен от явили се 16 курсисти 15 са получили сертификат за воден спасител за басейн. При втората степен от 12 явили се курсисти всички са получили сертификат за воден спасител за море.

Чувствително са повишени заплатите на водните спасители, защото в предишни години практиката е показала, че курсистите преминават обучение в нашата страна, но предпочитат да работят в чужбина заради по-добрите условия на работа и по-атрактивното заплащане.

Петър Андреев заяви, че и тази година има недостиг на кадри, не са много желаещите да добият правоспособност за водни спасители, а обучените продължават да предпочитат работа зад граница.