Почина идеологът на сръбския национализъм

Добрица Чосич беше първият държавен глава на Съюзна републикука Югославия

На 92 години в Белград почина идеологът на съвременния сръбски национализъм академик Добрица Чосич.

Чосич бе основният автор на т. нар. "Меморандум” на сръбската академия на науките от средата на 80-те години на миналия век. В него се подчертаваше, че сръбската нация е застрашена и трябва да се защити.

Чосич още в средата на 60-те години предлагаше подялба на Косово. В едно от последните си интервюта преди десетина дни той призна, че "Косово е загубено за Сърбия и че страната няма потенциал да воюва”, припомня БГНЕС.

По време на управлението на сръбския диктатор Слободан Милошевич Добрица Чосич изпълняваше длъжността президент на Съюзна република Югославия (СРЮ). Той бе първият държавен глава на СРЮ.

В периода от 1989 до 1990 г. той създаде и ръководеше Сръбската национална партия, която действаше на територията на Хърватия и Босна и Херцеговина.

В средата на 60-те години на миналия век Добрица Чосич публично защити действията на тогавашния вътрешен министър на Социалистическа федеративна Югославия (СФРЮ) Александър Ранкович.

В продължение на две десетилетия Ранкович бе най-близкият сътрудник на югодиктатора Йосип Броз Тито. Ранкович бе известен с жестоките преследвания на политическите противници и по-специално на тези в Македония и Косово. По негова лична заповед са избити стотици политически затворници.

В края на 60-те години се говори, че Добрица Чосич е в конфликт с Тито, но това не му пречи да бъде приет в Сръбската академия на науките.

Чосич е автор на десетки романи: "Корени”, "Разделения”, "Смъртни времена”, "Зловещи времена”, "Участие във властта”.

Добрица Чосич е сред хората, които обикалят заедно с диктатора Тито африканските държави в продължение на повече от месец с личния кораб на Тито "Галеб” в средата на 70-те години.