Гонят от "Витоша" музикант свирил с Ману Чао и Кустурица

Изгоненият е Янко Бреков, по-известен като Бръснаря, вокал на групите „Артерия“ и The Pomorians

Въпреки че е свирил с известни групи и музиканти като Ману Чао, Пати Смит, Емир Кустурица и много други, през голяма част от музикалната си кариера Бръснаря е бил същевременно и уличен музикант – в Прага, в Амстердам, а сега и в София, пише БЛИЦ.

Янко Бреков разказа  първата от срещите си със столичната полиция:
„Дойдоха полицаи и ме попитаха къде ми е разрешителното. „Нямам – отговорих – какво трябва да направя, за да си издам?“ Те ми казаха: „Едва ли ще можеш. Инвалид ли си?“ „Не съм.“ „Е, за да ти дадат разрешително, трябва да си инвалид.“

И други улични музиканти са останали с убеждението, че има промяна в наредбата на общината и трябва да имат увреждане, за да могат да свирят по улиците на София, става ясно от репортаж на Българското национално радио от 20 февруари тази година. Според генерал Иван Мечков, заместник-председател на Комисията по обществен ред и сигурност към Столична община, няма такова изискване, както и няма промяна в наредбата, която определя правилата за уличните музиканти.

В Наредба № 1 за опазване на обществения ред на територията на Столична община единственото изискване към музикантите е да имат разрешение, за да свирят на улицата. В чл. 5, ал. 4 от Наредбата се казва: „Забранява се ползването на общински площи от улични музиканти, певци, артисти и други самодейци, без разрешение от кмета на СО или упълномощено от него длъжностно лице“.