Росица Янакиева: Скритият вот ще обърне социологическите прогнози

Заради политическите репресии хората се страхуват да подкрепят открито АБВ, смята кметът на Перник и кандидат за евродепутат от листата на Гражданската инициатива

Заради политическите репресии в страната хората се страхуват да заявят открито позицията си в подкрепа на АБВ. Това заяви в ефира на БНТ кметът на град Перник и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Росица Янакиева.

В рамките на телевизионния дебат тя защити тезата, че има много хора, които симпатизират на АБВ, както и на други неудобни за управляващите политически формации, но не смеят да изразят открито тези симпатии, за да не бъдат отстранени от държавната си служба.

"Дни преди изборите социолозите започнаха да оставят вратички в своите прогнози, така, че да могат да се защитят при евентуален провал. Има много хора, които симпатизират на АБВ, както и на други неудобни за управляващите политически формации, които не смеят да изявят открито симпатиите си, защото работят в държавната администрация или на други места, от които могат да бъдат отстранени, именно защото са заявили открито своите симпатии и те не съвпадат с желанията на тези, които сега ръководят страната. В деня на евровота тези хора обаче ще упражнят свободно своя глас", заяви Янакиева.

Според нея не трябва да се подценява така наречения скрит (незаявен открито) вот, защото той ще окаже сериозно влияние на изборните резултати и ще обърне социологическите прогнози.

Тя обаче предупреди и, че е важно да се вземе предвид и контролирания, платен и корпоративен вот. По думите на Янакиева вече има случаи, в които работници получават или са уведомени, че ще получат премии, ако гласуват по определен начин.

Подобни практики за печелене на гласове отдалечават политиците от така необходимия диалог за бъдещето на България, категорична беше тя. Страната ни се нуждае от дългосрочен надпартиен консенсус за развитие по в поне няколко области като икономика, образование и здравеопазване, подчерта кметът на Перник.

В заключение Росица Янакиева посочи, че ако искаме промяната да се случи, трябва да поемем отговорността за това в свои ръце и да гласуваме. "В противен случай отново ще допуснем друг да взема решенията как да се управлява страната и те ще продължат да не ни харесват".