Росица Янакиева: Няма нищо страшно в реализирането на проект като АБВ

Според нея, няма повод за притеснения от рестартирането на дейността на гражданската инициатива

Една от целите на АБВ е възобновяването на диалога не само между отделните политически сили, но и вътре в левицата, където има натрупано напрежение от десетилетия, посочи членът на инициативната група на АБВ и кмет на град Перник Росица Янакиева в предаването „Денят започва в неделя“ по БНТ. Според нея няма повод за притеснения от рестартирането на дейността на гражданската инициатива, чието създаване преди три години е получило одобрението на висшето ръководство на БСП. Алтернативната листа на АБВ за предстощия евровот също не трябва да буди претеснение у левицата, смята Янакиева. В подкрепа на твърдението си тя посочи факта, че през 2003 година в Перник е имало две леви листи за общински съветници, което е позволило за първи път социалистите да доминират като присъствие в общинския съвет на града.

Всеки бъдещ евродепутат на АБВ ще бъде част и от партията на Европейските социалисти и ще защитава каузите на лявата идея, заяви категорично Росица Яакиева. По думите  й с дейността и идеите си гражданската инициатива ще даде алтернатива на всички хора в ляво и център, които все още имат колебания относно желанието си да гласуват на предстоящите евроизбори.

Според Янакиева към момента няма никакви индикации за възможно партньорство между АБВ и ГЕРБ. По думите й оглавяваната от Бойко Борисов формация не може да бъде партньор на партии и инициативи, ангажирани с лявото политическо пространство.

В отговор на въпрос, свързан с дейността на настоящия кабинет Янакиева заяви, че политически отговорните партии в страната трябва да работят за негов пълен мандат, тъй като той може да донесе така необходимите за страната в момента ред и стабилност.