Матури за 12 и за 7 клас

Драконовски мерки за охраняване на изпитните варианти

Днес дванадесетокласниците ще държат матурата по български език и литература, а седмокласници се явяват на национално външно оценяване по предмета.

В 5.00 часа на 21 май, в залата на петия етаж в МОН, ще бъде генериран изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Избран чрез жребий представител на медиите ще натисне клавиша на компютъра, за да избере варианта на комбинацията за матурата. Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова ще утвърди изпитния вариант и ще подпише заповедта за скалата за преобразуване на точките в оценки.

Матурата започва в 8.00 часа и ще продължи четири астрономически часа. Зрелостниците трябва да заемат местата си в определените училища най-късно до 7.45 часа. На матурата те трябва да пишат с химикал с черен цвят, като няма да имат право да напускат залите до края на първия час на изпита. Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни.

В 9.00 часа, на 21 май в МОН, ще бъде изтеглен вариантът по български език и литература за националното външно оценяване за седми клас. Изпитът започва в 10.00 часа и е в два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул - 90 минути. Учениците трябва да пишат на изпита с химикал със син цвят. Резултатите от националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще бъдат обявени до 4 юни, съобщават от МОН.