След матурата: Вапцаров ни "прецака", абсурд да се преписва

Първи впечатления след изпита по БЕЛ

Мина първата задължителна матура на зрелостниците. Близо 5500 дванайсетокласници се явиха тази сутрин на изпита по български език и литература в Пловдив и областта. По традиция най-трудна се оказа последната 41-ва задача от теста, където те трябваше да пишат литературно съчинение или есе на тема "Живот и изкуство в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров".

"Абсурд да се преписва. Беше много стегната работа. Седяхме по един на чин. Прибраха чанти, телефони, всичко. Квесторите въобще не подсказваха. Стават все по –лоши, защото изискват от тях." Това бяха първите думи на зрелостници от Спортното училище и от Професионалната гимназия по хранителни техноголии и техника. Те държаха изпита в сградата на Математическата гимназия.

"Кой ще си играе да си слага слушалки? Ако си тъп, и сателит да си сложиш, пак няма да ти помогне. Не е толкова сложно. Не е изпит за влизане в НАСА, примерно", коментира весело Пламен от Спортното училище.

"Прецакаха ни с този Вапцаров!", оплака се Георги. "Сега звъннах на майка ми да й кажа, че нищо не съм направил, да няма високи очаквания. Снощи преглеждах помагалото и подминах Вапцаров. Нямах късмет. Ако не изкарам тройка, наесен", оплака се спортисът.

"Като не учиш, е трудно", каза Рангел Савов, който завършва  Борба. "Като видях "Кино" на Вапцаров си помислих, че ще е нещо сложно. Но като прочетох текста, бързо се разбира разликата между живота и изкуството", сподели младежът.

За дванайсетокласника Емил Вагдаджиев матурата била лесна. Очаквал Атанас Далчев, но писал и за "Кино"-то. Авторът ми е лесен. Трудна ми беше задачата с формулиране на наша теза. В стаята не се подсказваше, беше тихо през цялото време", разказа първите си впечатления Надя.

Резултатите от изпита ще станат ясни най-късно на 9 юни. За тройка са нужни минимум 23 точки. За отличен от 77 до 100 точки.

Вторият държавен зрелостен изпит е на 23 май, пак от 8 часа. Най-много зрелостници у нас са предпочели в петък да се явят на матура по география и икономика – 16 659. На второ място се нарежда предметът биология и здравно образование. За него са подали 16 414 заявления. Следва английски език с 11 462.

Матурата по желание на ученика е в периода 27 май 2014г. – 5 юни 2014г.

Резултатът от зрелостния изпит се записва в дипломата за средно образование и не замества оценката от гимназиалния етап на обучение. При формирането на общия успех оценките от дзи и оценките от ЗП и ЗИП участват равностойно.