Лед Цепелин на съд за плагиатство

Песента Стълба към Рая стана повод за законовия проблем на великата банда

Съдят рок бандата Лед Цепелин за плагиатство в песента им Stairway To Heaven. Групата получи съдебни документи от името на покойния текстописец и китарист Ранди Калифорния от бандата Spirit, пише Lifestyle.

В продължение на години Spirit твърдят, че първите ноти от музиката на песента Stairway To Heaven са взети от тяхната песен Taurus.

"Идеята зад това дело е да се отдаде заслужената почит към Ранди Калифорния, защото е допринесъл за Stairway To Heaven", казва адвокат Франсис Алекзандър Малофи, който представлява наследниците на Ранди, пише бгнес.

Spirit свирят с Лед Цепелин през 1969 г. Феновете на двете банди говорят за приликите между тях с години. Според някои, Джими Пейдж от Лед Цепелин използва рефрен на Spirit. Той пише песента Stairway To Heaven през 1970 г., две години след излизането на песента Taurus на Spirit.

Китаристът на Spirit, Марк Андес, твърди, че групата му винаги е включвала Taurus в своите концерти.

През 1997 г. Ранди Калифорния заяви публично, че Stairway To Heaven е предмет на плагиатство. "Хората направиха милиони пари с тази песен и никога не казаха "Благодарим", никога не казаха "Възможно ли е да платим за песента". Това е чувствителен въпрос за мен", каза той. Близките на Ранди споделят, че той не е завел дело, защото по това време не е имал необходимите финанси.