Данъчните конфискуваха 24 тона картофи на борсата в Първенец

Звеното за фискален контрол на НАП Пловдив конфискува 24 тона картофи, след като наложи обезпечение на фирмата-получател и същото не бе платено в законовия срок.

Стоката е влезнала в страната през ГКПП „Кулата“, натоварена в тир, който е бил запечатан с пломба от служители на Националната агенция за приходите. Тъй като палетите не биват разтоварени на декларирания от шофьора адрес в София, а се озовават на стокова борса Първенец край Пловдив, инспекторите от звеното за фискален контрол налагат предварителна обезпечителна мярка върху продукцията. Задълженото лице е имало на разположение 72 часа да плати обезпечението и да освободи стоката за реализация, но понеже това не се случва, товарът е класифициран като изоставен в полза на държавата и преминава под разпореждането на контролните органи от НАП.

Днес служител на Агенцията за безопасност на храните взе проба от картофите,   която констатира, че те са годни за консумация. В следващите няколко дни те или ще бъдат реализирани на тържище, като средствата от продажбата им ще бъдат приход за бюджета, или със заповед на министъра на финансите ще бъдат безвъзмездно предоставени на социални домове.

Само за два месеца на територията на НАП Пловдив са наложени обезпечения общо на 16 задължени лица, търгуващи с рискови стоки, а размерът на платените обезпечения от тях е 226 465 лева.

Ще припомня, че в началото на годината със заповед на министъра на финансите като рискови бяха определени 18 вида стоки, между които плодове и зеленчуци, захар, брашно, месо и месни продукти, олио. Движението им на територията на страната се следи стриктно от екипи на приходната агенция, позиционирани на всичките ни граници с държави от Европейския съюз и от мобилни групи във вътрешността на България.

За първите 4 месеца на годината на пунктовете за фискален контрол в цялата страна са извършени 28 300 проверки, като на 3 545 транспортни средства са поставени технически средства за контрол. Проверени са 246 милиона кг плодове и зеленчуци, 72 милиона кг месо и месни изделия, 28 милиона кг захар, 10 милиона кг олио, 9,5 милиона кг сухо мляко, 6 милиона кг брашно.