Атентатът от 11 септември проблем за достъпа до остров Света Анастасия

Ръководството на пристанището иска пропуск за всеки турист, който тръгва от Морска гара

Пътуването с корабче до първия обитаем български остров Света Анастасия се оказа проблемно. Причината е, че при бурно море корабчето не може да тръгва от моста в Бургас, а от пристанището, но за влизането в него се иска лична карта. Тя била належаща заради международната конвенция SOLAS за летищата и пристанищата, наложена от съображения за сигурност след атентатите на 11 септември 2001 г. в кулите близнаци в Ню Йорк, обясни директорът на порта Николай Тишев.

Бургаските депутати от ГЕРБ го обвиниха, че връщал комунизма с въвеждането на пропуск за Морската гара, откъдето тръгва корабчето "Кук" за остров Света Анастасия.
На свой ред той пък обвини общината в Бургас, че е похарчила 300 хил. лв. за изграждане на пристан на моста, който обаче се оказал неизползваем при голямо вълнение. Отделно й предложил да сключат договор за обслужване на корабчето, но отговор нямало. По него билетът за острова трябва да се оскъпи с 60 евроцента на човек, колкото е таксата на държавното дружество.

Зам.-кметът Йорданка Ананиева пък контрира, че договор от пристанището им бил представен, но само за акостиращите лодки.

"Не е логично Морска гара да приема круизи от цял свят, а бургазлии да не могат да стигнат свободно до Морска гара", заяви за 24 часа Ананиева. И допълни, че проблемното тръгване от моста при бурно вълнение било описано в договора за превръщането на острова в атракция и важало за всички кораби. Затова резервният вариант за тръгване бил Морска гара.