Гаф на матурата в Пловдив, раздали стари тестове на зрелостници

От инспектората твърдят, че учениците не са ощетени за допуснатата грешка

Гаф на матурите по български език и литература в Пловдив. Учениците, които са полагали изпит в Езикова гимназия „Пловдив”, са получили грешен вариант на 41-ви въпрос. Вместо „Кино” на Никола Вапцаров, те са получили миналогодишната тема „Заточеници” на Яворов, съобщи Радио Пловдив. Там изпит са полагали предимно ученици от Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий”.

Объркването е възникнало в началото на изпита, когато квесторите са раздали изпитните материали. Половин час по-късно се установява, че на зрелостниците е раздаден стар изпитен вариант, това разказа Любомир – един от зрелостниците. Зрелостникът твърди, че не се чувства ощетен от подмяната на изпитните варианти.

Класната на зрелостниците от Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” Росица Хубенова изключи възможността нейните ученици да грешат. Учителката по български език и литература в Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий” Николина Георгиева заяви, че това е сериозен гаф и не изключи да има тенденциозност.

Началникът на Инспектората по образование Антоанета Пакова през целия ден твърдеше, че матурата в Пловдив е минала нормално. Тя отрече да е имало гаф. Нейната версия за случилото се в Английската гимназия е коренно различна. Пакова твърди, че учениците в Английската гимназия, са получили с един лист по-малко, а не стар вариант на матурата.

От инспектората твърдят, че зрелостниците не са ощетени за допуснатата грешка.