Владимир Уручев: В последната година България се отдалечава от ЕС

„Привлечете колкото може повече от вашите близки и приятели да гласуват, защото трябва да върнем България в европейското лоно, в европейските ценности, в клуба на богатите държави.“ Това заяви днес кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев пред работници и служители на смолянската фирма „Арексим“ ЕООД. На срещата присъстваха още народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и областният координатор на партията Николай Мелемов.

По думите на Уручев, за да достигнем средното ниво на развитие в ЕС, на страната ни са й нужни огромни инвестиции, а това може да стане чрез добра комуникация с европейските институции, с правилно и ефективно усвояване на европейските средства. „За съжаление трябва да кажа, че в последната година България се отдалечава от ЕС, пада доверието в българските институции заради лоша комуникация най-вече с ЕК. Страната ни е една от малкото не подписали споразумение за новия програмен период от 2014 до 2020 г.“, разясни Уручев.

По-важно според него обаче е, че тази година ще е нулева по отношение на европейските средства, а процедурата по съставяне на нов Европейски парламент и смяна в състава на Европейската комисия ще отнеме допълнително време, което застрашава усвояването на евросредства и следващата година. Уручев остро се противопостави на декларациите от политически партии, представящи се за проевропейски, че ЕС ни пречи на реиндустриализацията. „Ще ни пречи, разбира се, как да възстановим „Кремиковци“ или някой друг замърсител при условие, че в България и в ЕС действа законодателство, което пази природата и хората!?“, отбеляза Уручев. Той подчерта, че от ЕС в България годишно постъпват 4,5 млрд. лева – средства, които не са заем и по тях не плащаме лихви. „Дават ни ги само с едно условие - да ги употребяваме, без да ги крадем“, добави Уручев.

Кандидатът за депутат сподели тревогата си от купуването на гласове: „Участвал съм в много избори, но такава подготовка и купуване на гласове, такива заплахи срещу хората не съм виждал досега“, посочи Уручев. Той разказа как предния ден час след среща с жители на хасковското село Малево от икономическа полиция и дирекция „Безопасност на храните“ претършували организатора на мероприятието.

„Представяте ли си, в 21-ви век там някои политически сили продължават да смятат, че това е тяхна феодална собственост!? Да включват държавната машина за проведена предизборна среща по брутален и безогледен начин - това трябва да се спре. Там и на много други места хората трябва да започнат да се борят за свободата си“, подчерта кандидатът за евродепутат.
Областният координатор на партия ГЕРБ в Смолян Николай Мелемов заяви пред работещите в „Арексим“, че е в отпуск и е дошъл на срещата с тях като гарант за Уручев, който винаги е бил насреща, когато бизнесът или определен човек има нужда от неговата подкрепа, и така ще бъде и занапред.