1000 лева глоба за селфи с бюлетината

Гласът на нарушителя ще се анулира

Глоба от 1000 лв. чака всеки избирател, който на евровота днес опита да се снима с бюлетината в тъмната стаичка, за да докаже после, че е гласувал за „правилната” формация, пише Монитор.

Санкцията е разписана в новия Изборен кодекс, който изрично забранява „използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване”. Бюлетината на спипания в такова нарушение ще се анулира, като прегрешилият няма да има право да се поправи с повторно честно гласуване. Фотографирането на вота е масово изискване на търгашите с гласове, за да са сигурни после, че не са си хвърлили парите на вятъра.

Санкция от 1000 лв. е предвидена и за избирател, който волно или неволно разгърне бюлетината си на излизане от тъмната стаичка, в резултат на което вотът му стане видим за членовете на секционната комисия, наблюдателите или друг присъстващ в изборното помещение. За да не бъде застрашена тайната на вота, в кодекса е предвидено също лично пространство за гласоподавателите от поне 3 метра около тъмната стаичка, в което не може да припарва никой друг.