Над 90 вторични труса ни удариха за 8 часа

По-голямата част от тях са с магнитуд от 3 и 4 по Рихтер

Над 90 вторични труса са регистрирани след силното земетресение с епицентър в Егейско море (на около 310 км югоизточно от София) от 12,25 часа в събота. Справка в сайта на Европейския сеизмологичен център сочи, че от 12,31, когато е вторият трус, до 20,07 ч. в района има регистрирани общо 91 земетресения, пише "Всеки ден".

 Повечето от тях са с магнитуд между 3 и 4 по скалата на Рихтер, като има 10-ина с над 4. Много малко част са усетени съвсем слабо и в югоизточните райони на България. Големият брой на вторичните земетресения обаче не е изненадващ, обясняват сеизмолози. Възможно е те да продължат дори и с дни, но със затихваща сила.
Междувременно, центърът измени магнитуда на първия, най-силен трус.

 Първоначално се съобщаваше, че той е 6,5, но впоследствие сеизмолозите го завишиха до 6,9 по Рихтер.
Равносметката е щастлива - въпреки изключително силния земен трус с много плитък епицентър, едва 2 км, жертви няма. Пострадали в Гърция и България също няма.
В Истанбул обаче 100-ина души са с различни наранявания, тъй като са пострадали при опитите си да се евакуират.

 Материалните щети също не са значителни. Няма пострадали големи инфраструктурни проекти и язовирни стени, няма и разрушения. В Кърджалийско и Хасковско са регистрирани отделни случаи на напукани къщи и има няколко паднали комина. Значителни проблеми обаче няма.