Изборният ден започна в спокойна обстановка

650 полицаи отговарят за реда и спокойствието в региона

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 07:00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. 

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. За осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани общо около 650 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в региона.

Служителите на звената на дирекция „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Стара Загора издават и в днешния ден удостоверения  на граждани, изгубили , откраднали или повредили личните си карти, за да могат да упражнят правото си на глас в изборния ден.

Удостоверенията, осигуряващи възможност  за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта , удостоверение може да се издаде във всяко РУП и ОДМВР  независимо от обявения постоянен и настоящ адрес. Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 25 май 2014 г.

ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ: В изборното помещение не се допускат лица с поведение, накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи опасни за живота и здравето на гражданите предмети; Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване; Забранява се изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите); Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение. Органите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда при необходимост и по решение на СИК.

На телефон 02 982 22 32, факс 02 982 56 46 и на e-mai: izbor@mvr.bg, гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Откриването на линията е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаване сигурността и обществения ред при провеждане на изборите за членове на Европейски парламент.