Разходките до острова спират при над 2 бала вълнение!

Ако корабът тръгва от Морска гара няма да има отменени плавания

Вълнение над 2 бала спира разходките до остров „Света Анастасия”. Причината е, че когато морето е малко по-бурно корабът „Кук” не може да акостира на кея на моста. Това признаха от община Бургас. Проблемът може много бързо да бъде решен, ако плавателният съд тръгва не от моста, а от Морска гара на Централното пристанище. Защо обаче това не може да се случи, така и не стана ясно на никого!

Формалната причина е липсата на договор за отплаването на кораба между община Бургас и Пристанището. Общинските власти са готови да сключат такъв договор, но нещата все пак не се получават. Защо – не е ясно!
Проблемът с двата бала вълнение може да създаде ежедневни пречки на туристите, защото лятно време особено след обяд то е обичайно.
"Договор от "Пристанище- Бургас" за обслужването на туристическия катамаран „Кук”, който осъществява превози до остров Света Анастасия не ни е изпратен. Поставили сме този въпрос при срещата с пристанищна администрация. Ние очакваме такъв договор, но до момента няма такъв. Това, което сме коментирали и сме получили от пристанищна администрация, е свързано с домуването на лодките. Това, което очакваме от тях, е всичко, което сме се разбрали по отношение на приставането на кораба „Кук”, предназначен за бургазлии, да бъде разгледано и да ни бъдат поставени техните условия, които ние да коментираме и да върнем като обратна иформация", коментира зам.-кметът Йорданка Ананиева.
На този етап единственият вариянт остава отплаване от моста. Това обаче може да става само когато морето е безопасно, за да се качат пасажерите. Търси се решение на въпроса при бурно море корабът да тръгва от Пристанище-Бургас.