В Индия малки самолети разнасят пица по домовете

Дроните са по-екологични за околната среда, а също спестяват време и пари, смятат запознати

Експресна доставка предлага пицария в Мумбай, Индия. „Пицарията на Франческо” използва дрони (малки безпилотни самолети, управлявани от разстояние), които по въздух разнасят поръчки по домовете, предаде BBC.

Полицията в Мумбай, както и експерти по авиация и цивилни граждани, искат обяснение за действията на компанията. Причината е, че ресторантът няма разрешение от властите да използва въздушното пространство на територията на града.


Собственикът на заведението Микел Раджани разкритикува това твърдение, като е сигурен, че не е необходимо подобно разрешение за малки летателни апарати, които се движат над 400 фута височина (приблизително 120 метра).


„Експеримент преди няколко дни показа, че разходите за доставка на пица "по въздух" са 200 долара. В дългосрочен план това е екологична алтернатива на моторите и други превозни средства, използвани при разнасянето на храна. Енергията, която изразходва едно минисамолетче, е 65 вата – по-малко от една обикновена крушка”, казва собственикът.


Съществува възможност от Федералната авиационна администрация на САЩ  да обявят някои регламенти следващата година, които биха могли да стимулират развитието на тази идея в Индия.

Тревогата на служителите на реда произтичат от ежедневните терористични заплахи над града. Безпилотни летящи обекти могат да бъдат използвани с користни цели.

Властите предвиждат да обособят няколко чувствителни зони в града, които да са забранени за дрони. По този начин ще се предотврати появата на терористични заплахи по време на специални поводи, като празници и манифестации.

На 11 май в експеримент са участвали четири безпилотен самолет, които излитат от местността Долна Парел и безопасно доставят пица на клиент в един небостъргач в Уорли. Маршрутът е дълъг около 1,5 км.

Собственикът на пицарията обяснил , че са предприели мерки, които гарантират, че самолетчето ще лети само на 120 – 240 метра височина. Той ни уверява, че дроните никога не са били извън полезрението на дистанционното управление. Има видео, заснето от миниатюрни камери по време на доставката.

 
about this ad