Президентските избори в Украйна са пред провал

Редица избирателни секции са били затворени, а на места дори не са започнали работа

В Украйна се провеждат извънредни президентски избори. Кандидатите за поста са общо 21, като няколко са сочени за фаворити. Това са Петро Порошенко, Юлия Тимошенко и Сергей Тигипко.


За съжаление, изборният ден там не е започнал добре. Проруски протестиращи отново създават проблеми в размирните райони в Източна Украйна. В 8 часа тази сутрин те са нахлули в избирателен участък в Северодонецк, Луганска област. Руско-настроените граждани счупили две от урните, а като си тръгвали, разпоредили да не се отварят вратите за избиратели. Това разказа председателят на Комитета на избирателите в Украйна Александър Черненко.


Един час по-късно – 9 ч., този път в Донецк и Горловка, избирателните секции са затворени. В Северодонецк въобще не са отваряли, защото бюлетините не са били доставени в този район.
В Донецк 400 секции са започнали работа по случай изборния ден. В Мариупол не са били отворени 13 избирателни участъка.


В 10:00 часа неизвестни хора се опитали да запалят избирателен участък в Одеса. Полицаи, намиращи се наблизо, потушили пожара. Секцията е заработила успешно, въпреки опита за саботаж.


В 10:40 ч. е постъпил сигнал за бомба в една от секциите в Николаев. Хората са евакуирани, а два участъка са преустановили работа.


Жена е задържана в Одеса, защото снимала реда, по който влизат избирателите. Полицията е поискала да види записа, но тя жената е отказала.


В 12 на обяд 40 въоръжени мъже са щурмували хотел в Донецк. По-късно е започнала стрелба в центъра на града. Зад престрелката стой група бунтовници, наричащи се Фрон на Югоизтока.