Акцията на армията в Донецка област продължава

Напрегната остава обстановката в Източна и Южна Украйна

 

Бойните действия в украински град Славянск са подновени. Сраженията се водят в близост до телевизионната кула в града. Няколко активисти са пострадали.

Украинските сили за сигурност са поели контрол над телевизионната кула в източния град Славянск, където продължава операцията срещу въоръжените поддръжници на федерализацията на Украйна, съобщи "Фокус". Кулата е превзета от украинските части. Има сражения както в Андреевка, така и в предградието Семьоновка.

Украинските войници вече се намират в очертанията на града, а активистите са принудени да отстъпват, обясняват "силите на самоотбраната".

Няколко души са пострадали по време на сраженията снощи. Има информация за смъртта на момиче, която обаче не е потвърдена до момента.

Антитерористичната операция в Източна Украйна ще продължи, категоричен бе временният президент на Украйна Александър Турчинов. Операцията продължава и дава резултати, каза още той в интервю за украинската телевизия. Акцията се усложнява от това, че жителите на източните региони подкрепят въоръжените сепаратисти, обясни той.

"Руската федерация е във война с Украйна. Както на изток, така и на юг те се опитват да дестабилизират напълно ситуацията. Обстановката в Донецка и Луганска област кардинално се различава от ситуацията в други области на Украйна. Да си говорим честно, жителите на тези области подкрепят сепаратистите, което значително усложнява провеждането на силови операции", коментира той.

За възпрепятстване на сепаратистките действия в други региони на Украйна към министерството на вътрешните работи вече са създадени седем специални батальона, стана ясно от интервюто на Турчинов.

Междувременно в Одеса бе отменена извънредната сесия на Одеския областен съвет. Тя трябваше да се проведе днес, а основната й тема бе за трагичните събития от 2 май.

Не е ясно защо сесията е отменена. Председателят на Одеския областен съвет Николай Тиндюк сам е отменил сесията. Съобщението за провеждането на срещата бе свалено от сайта на Одеския областен съвет.

67 задържани активисти бяха освободени от полицията в Одеса.Това стана, след като стотици проруски демонстранти превзеха градското управление на милицията в града. Прокуратурата на Одеска област обаче съобщи, че не е издала разрешение за освобождаването на задържаните.