Папа Франциск бе посрещнат в Ерусалим с камъни и бутилки

26 души са задържани след сблъсъци с полицията

Посещението на папа Франциск в Ерусалим е предшествано от безредици. С камъни и бутилки демонстранти очакваха посещението на главата на римокатолическата църква. Имало е сблъсък между тях и полицията.

Папата е на 3-дневно посещение в Близкия изток, където заяви, че подкрепя обявяването на суверенитет на Палестина.

26 души са арестувани, след като замеряха полицията пред Гробницата на цар Давид с камъни и бутикли. Те са еврейски екстремисти, като сред арестуваните има и войник. Той е заплашил с оръжието си полицай, арестувал негов приятел. Двама служители на реда бяха ранени при инцидента, който стана малко преди пристигането на папа Франциск в свещения град. Израелското обществено радио съобщи, че 150 екстремисти се били събрали да осъдят посещението на папата и са скандирали лозунги срещу жестокостите, извършени от църквата срещу евреите по време на кръстоносните походи и Инквизицията.

Папа Франциск пристигна с военен хеликоптер от Йордания във Витлеем на Западния бряг. Това беше първата му спирка от двудневната му обиколка в Палестинските територии. Малко след пристигането си в града той отслужи литургия, като придвижването му ставаше с открит автомобил по негово настояване. При среща с палестинския лидер Махмуд Абас пък папата призова да се сложи край на този „все по-неприемлив” палестинско-израелски конфликт. Освен това той покани Абас, както израелския президент Шимон Перес да се помолят за мир във Ватикана.

Междувременно палестинските власти отбелязаха, че това е първият папа, който пристига на Западния бряг директно от друга страна, без преди това да е бил в Израел. За тях това е знак, че Франциск ще настоява за признаването им за държава.