Цигани взеха репортери за купувачи на гласове: Вие хора ли търсите? Колко давате?

В края на изборния ден: Задава ли се масовото гласуване в Столипиново?

Млад циганин с детска количка се промъкна до репортери на Plovdivutre.bg и попита: "Вие хора ли търсите? Мога да помогна. Колко давате?" Така започна обиколката ни в най-големия ромски квартал - Столипиново. Щом разбира, че сме журналисти, мъжът веднага изчезна.

Ромка на неопределена възраст от махалата седи на припек и продава домати. Питаме я, гласува ли. Гласувала е. За кой не казва, но за какво – и тя не знае. Знае само, че е гласувала, за Европата. "Не гласуват в махалата. Защото не дават пари", обясни тя.

В ранния следобед едно от училищата в Столипиново бе празно. Освен наблюдатели, членове на комисиите и охрана в "Пенчо Славейков" липсваха мераклии за гласуване. Ситуацията се промени рязко, след като около 14.15 часа се изсипаха двейсетина души, решили да си дадат вота вкупом. Слабата избирателна активност в квартала предвещава само едно – в часовете, точно преди края на деня, тук ще се случи стълпотворение. Така се случва почти на всички избори.

Инцидентно днес пристигнали представители на РИК-Пловдив и забелязали, че една представителка на БСП държи списъци в ръка. След констатация, че не било нередно да бъдат с ЕГН-тата, скъсаха гражданските номера и пак й върнаха списъците, коментира наблюдател.

"Имаше проверка за това, че тук имаше и представители в махалата", посочи друг наблюдател в училището. Знаете, че тук се говори предимно на език, различен от българския, и просто за улеснение им бяха дали списъци с улици и номер за удобство, което дори и за членовете на комисиите е улеснение. Само че проверяващите го сметнаха едва ли не, че е проблем, че се говори на турски. Училището тук е обградено от Батак, Крайречна, Соколите. Това беше. Казаха, че ще пишат жалба и до момента нямаме резултат. Тия момчета помагаха на всички нас", изкоментира мъжът. По-рано днес от Районната избирателна комисия съобщиха, че хора със списъци в ръце събират гласоподаватели в училище "Пенчо Славейков". Според сигнала незаконно били събирани данните от личните карти, а също така притежавани и списъците с избирателите от квартала. Пак според сигнала неизвестните емисари са говорили на чужд език. Най-вероятно фондацията ще отнесе глоба.

Доколко тази помощ е нормална, ще решава комисията. Факт е обаче, че председателката на въпросната секция доста се притесни от репортерските въпроси и отказа да коментира. Тя дори отрече да е имало подобен казус в секцията.