Тровят абитуриентите

Инспектори заловиха да се сервира храна от продукти, вече пратени на екарисаж

Храна на ръба на развалянето и дори започнала да се вмирисва сервират на абитуриентите по ресторантите. Пробутването на залежали продукти с изтекъл срок на годност в суматохата на баловете е станало почти масово явление в момента, разкриха специалисти по храните пред „Всеки ден".

 Инспектори от Агенцията по храните потвърждават за опасността. В момента са започнали масови проверки по ресторантите из цялата страна, които посрещат абитуриенти. Проверяват се месото и всички хранителни продукти, които се използват за абитуриентските официални вечери. Акцията на национално ниво стартирала, след като се установило, че заплахата от застояли хранителни продукти не идва само от по-дребни търговци и от престояли по-дълго продукти в самите ресторанти. Опасността се оказала много по-мащабна. Заловено било няколко тона месо, чийто срок на годност е изтекъл отдавна. Част от негодната мръвка дори е засечена в пълния с абитуриенти планински курорт Боровец при акция на Икономическата полиция и Агенцията по безопасност на храните.

 И не само месо, по заведения, които се готвят за гала вечери по баловете, са засечени купища и други продукти от животински произход, които са с изтекъл срок на годност. Заловени са буквално в кухнята различни видове меса, яйца и мляко, които вече са насочени за унищожаване в екарисаж от властите поради изтеклия им срок на годност. Органите по безопасност на храните се натъкнали и на стотици килограми извън срока на храни от неживотински произход. Видимо негоден за консумация стар хляб например, с влошен външен вид, бил подготвен за абитуриентска трапеза. Салати пък се правели от полуразложени зеленчуци, като се отстранявали най-скапаните части и останалото се режело на дребно.

 Болници пък вече алармирали, че имат случаи на хранителни отравяния на зрелостници, които пристигали рано сутринта след бала със стомашни неразположения, коремни болки и разстройство. Във връзка с абитуриентските празници контролните органи засилват вниманието си към всички места, където зрелостниците ще отпразнуват завършването си, съобщиха още от пресцентъра на Българската агенция по храните.