"Всички деца заедно" в Борисова градина на 1 юни

Състезания по колективни спортове, демонстрации на български федерации по различни видове спорт и конкурс за най-добра детска рисунка на асфалт за най-малките

Това са само част от изненадите, които са подготвили от Лайънс клуб „София Диамант” по повод Деня на детето, когато в Борисовата градина между 11:00 и 20:00 ч. деца и техните родители ще могат да отпразнуват 1 юни, но и да се включат в благотворителна инициатива под мотото "Всички деца заедно", пише Vesti.bg.

Каузата, зад която застават организаторите, е изграждане на първия в България център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

"Ракът в детска възраст не познава бариери - всяко дете, независимо от неговата раса, религия или страна на произход може да развие такова заболяване. Обединяването на родителите, професионалистите и съмишлениците ще доведе до постигането на една обща цел: да се гарантира, че всяко дете с такова заболяване ще получи възможно най-добрите грижи. Поставянето на тежката диагноза предизвиква огромен стрес, а самото лечение е продължително и тежко, както за самите деца така и за техните родители.

По време на лечението, което продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот, децата не могат да посещават детска градина, училище и да се занимават с любимите си дейности – спорт, рисуване, балет и др. Липсват нормалните социални контакти. Идеята е центърът да се ползва от децата и техните родители за възстановяване по време и след химиотерапия. Има доброволци, които ще се грижат безвъзмездно за психическото и физическото възстановяване на децата и родителите. Центърът ще може да се ползва и от деца с други заболявания", споделят от клуба.

Сред партньорите на проекта са Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието, Министерство на културата, Министерство на здравеопазването, Агенция за социално подпомагане, Агенция за защита на детето, Столична община и др.