Българка вероятно ще бъде евродепутат от гръцката партия СИРИЗА

Българката Костадина Кунева, която в Гърция наричат Константина, ще бъде член на Европейския парламент от гръцката радикална левица СИРИЗА

Българската синдикалистка е четвърта във вота на победилата коалиция, която има шест депутатски места в Брюксел, пиеш Дневник. Кунева не е член на партията СИРИЗА, но беше включена в евролистите след гласуване от партийния съвет.

Водеща информация в момента за гръцките медии е четвъртото място на Кунева. Продължава броенето на предпочитанията на избирателите, но според журналистите повече от сигурно е, че Кунева влиза в Европарламента. До този момент тя събира 19 367 гласа.

Всички интернет издания публикуват биографията на новия евродепутат и припомнят жестокия инцидент от 2008 г., когато поради активната ѝ синдикална дейност непознати лица я заляха със сярна киселина. Виновните не бяха открити, а следствието беше прекратено.

По това време Кунева работи като чистачка в метрото въпреки висшето си образование, тя е и секретар на Атинския съюз на чистачите и домашните помощници. Гръцките синдикати оказаха материална помощ на пострадалата българка и тя се превърна в символ на борбата за защита на правата на работниците. Нападението предизвика масови протести в Атина.

В коментарите по информацията се срещат и такива на българи, живеещи в Гърция, според които "гърците направиха това, което българските партии не сториха". Кунева е и единственият евродепутат, който не е с гръцко гражданство.

През 2009 г. името на Куневa се обсъждаше за водаческото място в евролистата на СИРИЗА.