Общината отчита напредъка по проекта за "Интегриран градски транспорт"

Участие в пресконференцията ще вземе и кметът Димитър Николов

Днес от 13:00 ч. в Заседателната зала на Община Бургас, ще се проведе пресконференция по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас". Участие ще вземат кметът на Община Бургас - Димитър Николов; Руска Бояджиева - ръководител проект; Роза Боянова - поетеса и председател на журито на КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА ТЕМА "ЗАЩО ОБИЧАМ ДА СЕ ВОЗЯ В АВТОБУС?".

Пресконференцията е във връзка с отчитане напредъка по проекта. До момента са сключени 13 договора с изпълнители за реализиране на проектните дейности. На пресконференцията ще бъдат отличени най-добрите творби в конкурса за есе на тема "Защо обичам да се возя в автобус?". Роза Боянова ще обяви победителите в двете възрастови групи: първа група - от 7 до 13 години; втора група - от 14 до 18 години.

Припомняме, че проектът е на обща стойност 130 894 784,10 лв. и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Той стартира през ноември 2010 г. и трябва да приключи през април 2015 г.

Реализацията на проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" обхваща няколко основни компонента, свързани с модернизиране на обществения транспорт: обновяване на автобусния парк, реконструкция и обновяване на автогара и терминали, въвеждане на бърза автобусна линия, изграждане на система от велосипедни алеи, въвеждане на интегрирани системи за управление на обществения транспорт. Успешното изпълнение на проекта ще доведе до създаване условия за подобрена мобилност за хората, намаляване на задръстванията и емисиите на вредни газове, подобряване безопасността на градския транспорт.