Орешарски, не досъсипвай системата на МВР с нелепи кадрови назначения

Румен Петков: Ти така или иначе си в международна изолация

С новия закон за МВР и ти, и цялото ти правителство станахте съучастници в очертаване на перспектива за кадрови назначения, които не просто са резултат от политически натиск, но и резултат от доста съмнителни влияния върху ръководството на МВР. Това каза Румен Петков от Гражданската инициатива АБВ в поредния ден от питанията си към министър-председателя Пламен Орешарски, съобщиха от пресцентъра на АБВ.И ще дам три примера, които за съжаление, доста категорично потвърждават тези опасения, които бяха изразени и от мен, и от други бивши служители и ръководители в министерството. Първият пример е назначението на новия директор в Добрич, който до днес е бил ръководител само и единствено на група. В качеството си а началник група, вероятно е той да е ръководил само един човек и да няма никакъв ръководен опит. А добричката дирекция е и териториално разпиляна, и изключително трудна от гледна точка на обслужването на огромния туристопоток по голямата крайбрежна ивица в региона. В т.ч., чуждестранни туристи, в т.ч., много туристи от съседна Румъния.

Следващото сериозно решение е отстраняването на временно изпълняващия длъжността директор във Варна Чавдар Николов. На неговото място е назначен Николай Калчев. Той също става от шеф на група регионален директор. Това отново показва, че той няма необходимия опит. Ако се вгледа човек по-сериозно в кадровото му досие, ще види, че за целия му стаж в МВР ще лъснат осем смени в различни поделения на министерството за 18 години. Което означава, че като се махнат отпуските и почивките, на нито една длъжност той не е изкарал повече от две години. Това е достатъчно сериозен показател за динамиката на кадровото му движение и неспособността му да се справя на едно или друго място като ръководител. Като добавим към това и липсата на опит, очевидно мотивацията за неговото назначение е много извън МВР – много извън професионалните му характеристики и много извън авторитета, който той има в системата.

Най-брутален е случаят с назначението в Перник. Правителството на Орешарски назначава хора, които са пряко отговорни за извършването на брутални престъпления пред очите им, а не без основание, в много от служителите в министерството остава съмнение и за тяхно съучастие. Иначе казано, криминалистът, който извика Хайо в центъра на град Перник, всъщност го подложи и упоменатият Хайо беше разстрелян секунди след приключване на срещата, пред очите на Славчо Станиславов - днес директор на МВР. Тази злополучна явка с агент е един доста показателен пример за това как ръководители средна ръка в МВР могат да организират покушение с трагичен изход на центъра на един град и в последствие могат да се издигнат по неясни съображения.

Това са все неща, които не бива да остават неизвестни за широката публика и затова считам, че е редно Пламен Орешарски да каже пред обществото какви са мотивите по времето, когато той е министър-председател, на ключови звена да бъдат назначавани за ръководители хора с доста спорни професионални качества и подготовка и което е по-лошото, хора, които са пряко обвързани с извършени тежки престъпления в един от големите градове на България и днес те да да са на върха в системата на МВР.

Т.е., ти, Орешарски, развиваш хора, които са доста встрани от МВР. Ти показваш на престъпния контингент, че тези хора, които са имали преки взаимоотношения с тях, защото това за упоменатия директор на МВР-Перник е вече констатирано, и по този начин ти стимулираш взаимодействието на служителите на МВР с престъпния контингент. Защото служителите на МВР също виждат, че ти толерираш хора, които са били съпричастни към подобни събития и за тях е видимо, че по твое време, ако си съучастник в престъпление, много бързо можеш да претърпиш кариерно развитие. Тези неща ги виждат и нашите партньори и не е далеч времето, в което и министерството и страната ще бъдат поставени в унизителното положение да нямат достъп до ключовите партньорски служби. Не, че ти сега имаш достъп до колегите си – ти така или иначе си в международна изолация, но не унизявай МВР и ДАНС в степен, която после години наред няма да може да бъде изчистена като петно, само защото трябва да обслужваш интересите на този или онзи.