Властта купува гласове чрез шантаж и принуда?

Граждани настояват медиите да бъдат гарант за провеждането на честни избори

Управляващите от БСП и ДПС са ангажирали целия ресурс за купуване на гласове чрез шантаж и икономическа принуда, съобщава Faktor.bg.

В акцията се включват скандално известни криминално проявени лица, алармират местни политици и граждани. Сигнали за купуване на гласове заливат и социалните мрежи.

Известният врачански криминален герой Йордан Тонов - Данчо Пръча е името, което се свързва с организирането на купен и контролиран вот за ДПС в общините Роман и Мездра. За това съобщават местни жители, които се страхуват за сигурността си.

Друг доверен на ДПС човек - Метин, съден за злоупотреби в държавния резерв, организира купуване и контролиране на вота в община Бяла Слатина за партията на Доган, предупреждават политици.

Шефът на дружеството „Атоменергоремонт” в Козлодуй, собственост на олигарха Христо Ковачки, прилага схема, подобна на разобличената в мини "Бобов дол". Всеки служител дава списък от трима души и секция за гласуване. В случая изнудването се провежда в полза на БСП. Поръчителите вече изчисляват купените гласове - 4 000 работника са равни на 12 000 гласа в Козлодуй.

Граждани се притесняват, че местните власти не взимат отношение по случващото се. МВР и прокуратурата не предприемат никакви мерки, за да предотвратят планираното опорочаване на вота.

Хората настояват медиите да бъдат гарант за провеждането на честни избори, а прокуратурата да се самосезира за нередностите.