Лотария за безработни бе открита във врачанско село

Всички хора в селото са доволни, защото смятат, че така всеки има равен шанс за препитание

Високата безработица в малките населени места в България принуждава местните управници да стават все по-изобретателни, пише БЛИЦ. Интересно решение на проблемите със заетостта е открил кметът на село Девене, община Враца,Николай Мицов, който е издигнат от ГЕРБ и в момента тече вторият му мандат. Управникът измислил томбола за безработни. Късметлиите не печелят пари, а право на честен труд или иначе казано – работа. Имената на всички безработни от селото се изписват на импровизирани лотарийни билетчета, които се пускат в кутията, а всичко останало е късмет.


„Ако те изтеглят от лотарията отиваш и работиш, ако не те изтеглят си седиш вкъщи и чакаш“, казват хората. Според тях, това е добро решение, тъй като по този начин няма сърдити сред безработните и главоболията за кмета са по-малко. Ако не изтеглят билетчето с името ти, трябва да се сърдиш на късмета си, смятат те.


В Девене над 100 души са без работа. Назначените по социални програми работят по 14 дни в месеца, за да получат скромното си възнаграждение от държавата. Някои от тях вече са се изредили на томболата и имената им са отпаднали от нея. В кутията остават само тези, които все още не са работили и очакват с надежда билетчето на късмета.”