Спасител амфибия спасява до 20 бедстващи наведнъж (СНИМКИ)

Как ще изглежда войникът на бъдещето показват на "Хемус"

Всъдеход амбифия с името „Спасител” е идеалната машина, с която при наводнения или други бедствия и аварии могат да бъдат евакуирани до 20 души наведнъж. Автомобилът е специализиран и се използва от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, като е произведен от български военен завод. Експонатът се намира на открита площ пред трета панаирна палата и е част от изложението за отбранителна техника „Хемус”, което бе открито днес сутринта.

До нея е изложена бойната бронирана колесна машина, която е проверена във военни мисии в чужбина. Използва се за разузнаване на бойното поле, при операции за увеличаване на сигурността и не зависи от климатичните условия. Може да бъде карана във всякакво време, включително и при полярни условия. Любопитен е разходът й на гориво при 100 километров черен път – 60 литра нафта, поглъща 6-цилиндровия дизелов двигател, с турбокомпресор. С пълен догоре резервоар бойната бронирана колесна машина може да измине 660 километра без зареждане. Оборудвана е със сдвоен МК19MOD3 с място за 96 готови 40 мм гранати и 14 затворени кутии за тях. Въоръжението й включва още: М48 12,7 мм HB с 200 патрона и 6 затворени кутии за тях; М36 дневен и нощен мерник, с пасивен бинокулярен електронно-оптичен нощен прибор за водача; 7 перископа с ръчно и автоматично хоризонтално насочване. Има балистична и противоминна защита, а покривът осигурява допълнителна защита от 60-мм мини. Има и система за оптико – електронно противодействие, която осигурява противодействие на ВТ оръжия с лазерно целеуказване и топлинни глави за самонасочване.

Отново пред трета панаирна палата е и напълно бронираният „Хамър”, който може да се движи километри наред и с 4 спукани гуми. Теренът е без значение, а ако има една или две спукани гуми, може да измине с 48 км в час 48 километра. При четири спукани гуми може да се движи с 32 км в час още 48 километра. С едно зареждане на резервоара Хамърът изминава 402 километра. Има балистична и противоминна защита.

На „Хемус” може да бъде видян и войникът на бъдещето. Макетът е с оборудване, което позволява пешакът да предава в реално време на командирите си какви са действията на бойното поле. Техниката позволява войникът да получава сигнал от наземна станция, летателен апарат или от спътник.