Испанци, французи и италианци пълнят Созопол още от юни

Около 14 на сто са прогнозите за ръст на туристи в древния град

Созопол вече посреща първите си туристи за сезона, който официално ще бъде открит на 2 юни в морскат аобщина. това лято се очаква базите на града да бъдат 100% заети предимно от французи и испанци, съобщи за BurgasUtre кмета на общината Панайот Рейзи.

Той се похвали с факта, че Созопол това лято ще посреща съвсем нови пазари като масови гости с туриоператорите. "Очакваният ръст специално за нашата община ще бъде с около 14 на сто за сезон`2014. Успоредно с това обаче ще имаме посещения от цял свят, заради конгресния туризъм, който общината разви много успешно през последните две години", каза още г-н Рейзи.

Той допълни, че освен вече пристигналите за лятото испанци и французи, тази година ще има и много италианци, които са по линия на поклоническия туризъм.

Любопитното е, че заявките за ваканция в Созопол за двете нови дестинации, изпревариха интересния доклад на европейската комисия за контрол на качеството на водите за къпане, според който България се нарежда сред отличниците по показатели, а именно двете държави - Испания и Италия са получили след обявената на 27 май тази година оценка едва по 3% за качеството на водните басейни, които ги превръща, заедно с Ирландия в двойкаджиите на Стария континент.