Регистрират живи хора за мъртви - запазват им гробно място

Бивша шефка на гробищен парк е заподозряна в измама

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев е сигнализирал Районната прокуратура-Дупница за  Василка Иванова, бившата шефка на гробищен парк. Тя е регистрирала живи хора като умрели, за да им пази гробно място. Сериозни финансови злоупотреби са причината Иванова да бъде уволнена дисциплинарно от Чимев. Те бяха доказани чрез направен одит от Община Дупница. Нова проверка установи нови фрапантни нарушения от страна на Иванова. Два от случаите са направо потресаващи.

За лицето Т. Р. С. от Дупница е записано в гробищния регистър и в регистрационен картон на гробно място, че е починало през 2000-та година. При проверка е установено, че има излята само циментова рамка на въпросното място, а след справка в локалната база данни за лицето Т. Р. С. се оказва, че... е живо.

Другият подобен случай е за “мощите” на лицето С. Б., което след проверка се оказва, че също е живо!

Другите сигнали касаят издаване на неистински удостоверения за откупуване на гробни места, както и фрапиращи разлики в сумите между квитанциите давани на хората и в същото време отчитани. На гражданите са вземани различни такси от 75 до 125 лева срещу квитации, а в същото време в касата на Общината са отчитани като... 15 и 25 лева.