Децата посягат към вредни храни заради стрес

Малките често посягат към вредни храни, когато са притеснени или се намират под стрес, установи британско проучване

Въпреки че по-скоро възрастните хора са известни, като "емоционални консуматори", изследването показва, че този проблем се заражда още в невръстна детска възраст, пише БГНЕС. 
Проблеми вкъщи, тормоз в училище и несигурността в себе си са само част от причините, определени като основна причина за подтикването към обилно хранене и приемането на голямо количество захар. 
Проучването е направено чрез анкета на деца между 5 и 10г., които анонимно отговаряли на въпроси за начина си на живот и ежедневието им. Сред основните проблеми на децата са разводът на родителите им или загубата на близки хора, като 78% от малчуганите признават, че търсят утеха в сладките и тестени храни.
Според резултатите, колкото повече децата се намират под определен вид стрес, толкова по-често те посягат към спасение в яденето, което на свой ред води до затлъстяване.
"Родителите трябва внимателно да следят емоционалното състояние на децата си и да контролират приема им на храна, тъй като всичко това рефлектира пряко върху здравословното състояние и теглото им", коментира д-р Мaдлийн Грейс, провела изследването.