Вдигат 1200-килограмов купол на "Свети Николай"

Мисия Пловдив

28-05-2014, 20:04

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Позлатеният кръст на "Свети Николай" пази от зло и гръмотевици (СНИМКИ)

Върху него слагат кръст - висок 1м и тежък 12кг

Утре ще бъде издигнат 1200-килограмовият купол върху камбанарията на църквата "Свети Николай" в Пловдив. Храмът се изгражда с помощта на Кирил Василев, собственик на фирма.

Куполът ще бъде издигнат и поставен на височина 15,60 метра върху вече изградения осмограм на камбанарията. Той е оформен в руски стил с така наречената обемна шашка. Изпълнители на купола са семейство Андрей Тоцкий и Екатерина Тоцкая от Волгодонск. Той е дипломиран геолог и алпинист, а тя - дизайнер. От 15 години се занимават с външна метална украса на храмове. Задачата им в Пловдив е да обшият купола и покрива на църквата с небесно сини късове неръждаема ламарина. 

Върху купола ще бъде поставен кръст, който е висок 1 м и тежи 12 кг. Той е осветен от Архимандрит Арсений, дуповен надзорник на Пловдивска епархия и благословен от митрополит Николай.

Необичайната за родината ни лъскава обител се намира  на ул. „Копривщица” близо до прелеза на бул.” Свобода”. Огромното разпятие освен символ на Христовата вяра играе ролята и на гръмоотвод.  „По-важен е духовният символ на кръста, който стои и като бижу върху купола”, каза преди време ктиторът на храма Кирил Василев.