Първанов: равносметката от вота е срив на "Позитано"

Лидерът на АБВ призова за парламентарни избори възможно най-скоро

"Парламентарни избори трябва да се проведат възможно най-скоро". Това заяви лидерът на АБВ и президент на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов на днешната пресконференция, която той даде заедно с Ивайло Калфин.

Той обобщи: Тези избори бяха победа на технологията във всяко едно отношение. Идейният дебат обаче не така и не се състоя.

"Ние бяхме сред формациите с най-ясно откроени идеи и по отношение на европейските аспекти, и по отношение на националните акценти и приоритети. Но този идеен дебат така и не се състоя", заяви Първанов.

В изводите си от вота той посочи срив в лявото пространство, на "Позитано" – криза на идентичността, свързана с дългогодишна тежка криза на лидерството и липса на нагласа у избирателите да търсят политики и личности сред партиите участници. "Това отваря една много широка ниша в лявото пространство, която изисква силна ефективна лява политика, каквато ние ще предложим в следващите седмици", каза още президентът.

Що се отнася до перспективите пред АБВ, формацията пристъпва ускорено към създаване на партия АБВ, обяви Георги Първанов. Той каза, че условията за целта са създадени и по темата се работи отдавна. Успоредно с това продължава разширяването и укрепването на коалицията АБВ.

"Създават се и необходимите организационни структури за подготовка за следващите избори, вкл. и разширяване на щаба, в интерес на по-доброто представяне на формацията на местните избори, а и на парламентарните, които вероятно ще ги предшестват", прогнозира президентът.

Лидерът на АБВ видя потенциал за политическата формация на няколко места - преди всичко, сред всички 70% избиратели, които не отидоха до урните на евровота. АБВ има потенциал и в няколко отделни бранша - "учители, здравни работници, служителите в силовите ведомства...".

"Лявото пространство е все така широко, но се стеснява влиянието на хората от "Позитано", анализира Първанов. Той подчерта, че симпатизантите на АБВ като политическа ориентация се движат в широк диапазон – не само вляво, но и център, център-дясно и дясно. "Имаме своите идеи и съвсем скоро ще предложим разширен пакет на една силна лява политика", каза президентът.

По думите му амбицията на АБВ е да върне идеите в политическия дебат и това да бъде основен мотивиращ фактор за избирателите. "Големият въпрос е как България да има силно управление. Въпросът за оставката е само механизъм", посочи Първанов.

А резултатите от евровота са само щрих за състоянието на българските институции и за пълната безпомощност на парламент и правителство, за тежката агония, в която са изпаднали тези две власти. И тъкмо заради това парламентарни избори трябва да се проведат възможно най-скоро, в съответствие с конституционните процедури, коментира Първанов.

Според него настоящият президент Росен Плевнелиев трябва да свика Консултативен съвет по национална сигурност и по темата за българска политика в енергетиката, за спасяването на този сектор.