10 000 лева е наградният фонд в Кроса на толерантността

Николай Бухалов: Приех да участвам, защото спортът е здраве и учи децата да бъдат заедно

Големи наши спортисти и водещи компании подкрепиха каузата на младите хора, които ще преминат покрай основните храмове на религиите в Пловдив, за да покажат, че не приемат проявите на верско противопоставяне, посочи почетният консул на Израел в Пловдив и организатор на проявата д-р Невен Енчев

„Приех веднага поканата да участвам в кроса, защото вярвам, че масовият спорт е здраве и учи децата на толерантност - учи ги да бъдат заедно“.  Това заяви двукратният ни олимипийски шампион на кану Николй Бухалов  по повод провеждането на първия у нас Крос на толерантността на 8 юни 2014 г. в Пловдив. На този ден деца от Пловдив и областта  ще преминат покрай основните храмове на вероизповеданията в града. Заедно с Николай Бухалов, още големи имена в спорта ни – Ива Пранджева, Йордан Йовчев и Армен Назарян, ще поведат учениците.

По думите на двукратния ни олимпийски шампион на кану такива инициативи са изключително добри, тъй като помагат на младите хора да се опознаят и да научат повече едни за други. „Чрез спорта децата се учат на дисциплина, колективизъм и добро отношение едни към други", добави още известният спортист.

„Естественото място на Кроса на толерантността е тук и младите хора ще покажат, че Пловдив, освен древен и вечен, е и град на толерантността. Пр имери за това пловдивската история носи. Но, те не бива да остават единствено в миналото“. Това заяви организаторът на проявата – почетният консул на Израел в Пловдив и председател на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев.

Кросът на толерантността ще се проведе броени дни след Деня на Йерусалим – градът, с който Пловдив е съзвучен като място, в което различни етноси живеят заедно в разбирателство. 

Пробегът на 8 юни ще тръгне в 10 ч. от Паметника на благодарността за спасените български евреи, ще премине през Джумая Джамия, църквата „Света Марина“ и ще завърши пред Общината. Ще участват ученици от Пловдив и общините в областта. Своята благословия за каузата на децата ще дадат духовни глави на вероизповеданията у нас. 

След кроса, коктейл по повод Деня на Йерусалим за директорите на училищата, медиите и почетните консули, ще дадат Н.Пр. Шаул Камиса-Раз, посланик на държавата Израел у нас и д-р Невен Енчев, почетен консул на Израел в Пловдив и председател на Израелско-българския институт. В ресторант "Амбасадор" в Тримонциум ще бъде изпълнен ритуалът "Верига на толерантността".

Наградният фонд на Кроса на толерантността  е 10 000 лева - за класиралите се на първо, второ и трето място – момчета, момичета, юноши и девойки, както и отборно - училищата.