Кутиите на Хюрем идват в Пловдив

В Стария град започва празникът на изкуството и културата на Одрин

Как изглеждат кутиите, които Хюрем получава като подарък от Сюлейман, ще видят феновете на турските сериали по време на празника на изкуството и културата на Одрин в събота в Стария град, съобщи marica.bg. Опитни майстори ще демонстрират на живо едирнекари, или украсяване с мотиви, нарисувани с боя и лак върху дърво, хартия или кожа. Възникнало в периода между 17 и 19 век в Одрин, едирнекари се превръща в течение, което постепенно се разпространява в цял Анадола. С цветните мотиви се украсявали сандъци за чеиз, бюра, кутии за пари и подвързии на книги. Посетителите на работилницата на открито ще могат да си купят досущ като кутиите на любимката на Сюлейман.

Турските майстори ще покажат пред публиката как се правят сарай сапуни. Това са прочутите аромати във формата на плодове и зеленчуци. И тъй като навремето султаните ги ползвали за подарък на гостите си, започнали да ги наричат сарай сапуни.

Демонстрация на живо ще има и на едно от най-древните изкуства за украса, възникнало през 9 век. Това е ебру ири, рисунка върху вода, при която се ползват специални бои и четки. Картините се получават след нанасяне на прахови бои върху сгъстена вода.

Празникът ще завърши с дегустация на традиционни одрински специалитети и с музикална програма на открити сцени “Конюшните на царя”.