Малинов: Голямата ни цел сега е да предизвикаме предсрочни избори

Правителството се мъчи да удържи властта, за да изпълни договорките си с "Газпром", смята евродепутатът

"Най-важното за нас е Реформаторският блок да става все по-силен. Защото нашата голяма цел сега е да предизвикаме предсрочни избори". Това заяви пред bTV Светослав Малинов, който беше избран за евродепутат от листата на Реформаторите след преференциалния вот на хората.

"Ще използваме всички легитимни средства, за да информираме обществото за тяхната необходимост и засилваме натиска върху правителството, което има все по-малко кредит на доверие", подчерта той.

Неотдавна Реформаторският блок разкри игрите на кабинета "Орешарски" в договарянето на газопровода "Южен поток". Мнението на Светослав Малинов, че именно този проект мотивира управляващите да се опитват да се задържат на власт - за да довършат ангажиментите си към руската компания "Газпром" и енергийния проект, който за момента стои извън европейската правна рамка.

Ако "Южен поток" стартира, подчерта той, Европейската комисия ще наложи сериозни санкции срямо страната ни, които ще трябва да бъдат платени от българския гражданин.

В момента България се намира в изключително ниска точка на доверие в ЕС и причина за това е политиката на правителството, която ще доведе до по-силно обвързване с Русия и пълна зависимост от "Газпром", изтъкна евродепутатът.

"Затова предизвикването на предсрочни парламентарни избори е задължително. За да се постигне това, трябва да търсим взаимодействие с всички опозиционни партии, в това число и с ГЕРБ", подчерта той.

Светослав Малинов добави, че за коалиции може да се мисли, чак след като се видят резултатите от тези избори. "И аз се надявам, че още наесен ще има правителство с Реформаторския блок", посочи той.