Спешната помощ - в шок!

Ужасяващ кадрови дефицит, ако няма промяна - оставка

Спешна помощ е в шок и действително трябва нещо шоково, за да се оправи. Проблемите са налице от много години. Това, което се случи с Елизабет Димитрова, за съжаление, се е случвало и преди. Оставката на д-р Гелев не е решение, не е това начинът да се помогне".

Това каза в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия медицинската сестра в Столичната спешна помощ Благовеста Любомирова.

Елизабет Димитрова издъхна, докато чакаше линейка в столичния квартал „Надежда". Версиите на близките и на Спешна помощ по отношение на времето, за което е пристигнала линейката, се разминават. Трагедията беше последвана от нова вълна напрежение в системата - лекари от цялата страна заплашват с оставки, ако условията за работа на спешните медици не се променят.

„Много се надяваме София да не остане без Спешна помощ. Но сме в готовност за оставка - това е акт на отчаяние в желание нещата да се променят наистина. Причините за кризата са комплексни, но основният проблем е ужасяващият кадрови дефицит. Има нормативи, според които на 15 000 души население се полага един екип. Представете си за населението на София - над 1,3 милиона души, а неофициално може би над 2 милиона, би трябвало да бъдат 100 линейки. Ние се радваме ако сме 15", коментира доктор Михаил Атанасов.

„Основен проблем е и заплащането. Ако това се оправи, ще има повече кадри. На дежурство се правят около 200 адреса. Няма никакъв натиск, всеки служител на Спешна помощ е решил сам за себе си да изрази мнението си", допълни сестра Любомирова.

„Благодарение на телефон 150 може да се дава приоритет на сигналите. Пациентите сами определят нивото на спешност - когато преценят, че е нужна незабавна помощ. Спешна помощ се превърна в буфер. До 1999 година съществуваха неотложни звена във всички столични поликлиники, в които дежурни бяха по двама лекари", сподели д-р Атанасов.