Бургас се възстановява след пороите

Мисия Бургас

31-05-2014, 10:34

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дъждовете спират, но след седмица идват нови порои!

Потоп в Бургас!

До острова няма да се ходи и днес, продължават да отводняват райони на града

Ситуацията в Бургас започва да се нормализира постепенно след поредния пороен дъжд, придружен с гръмотевична буря. През денонощието паднелите валежи са около 15 литра на кв. метър. А леките катастрофи са 25, без сериозно пострадали.

За сметка на това има пороите наводниха мост на прохода Айтос-Провадия, заради което пътя беше затворен за няколко часа.

До остров Света Анастасия и за днес са отменени курсовете на водния транспрот, предвид силния вятър.

Сезиозни наводнения причиниха силните гръмотевични бури, придружени с проливен дъжд в Бургаска област на 29 и 30 май. Под вода бяха приземни етажи на детски градини и частни домове, затворен остана един от основните пътища към индустриална зона в града до СОМАТ.  Два дни за цялата област е обявен оранжев код.

Екипи на „В и К" - Бургас и служители на общината извършват отдводняване на улици и приземни етажи със специализирана техника. Серозно е положението в най-ниската точка на града - в района на ЖП гарата в централна градска част, където се работи по изпомпване на водата. Най-заляти от пороите се оказаха кварталите "Акациите" и "Победа".

След разразилата се буря в късния следобед на 29 май,когато паднаха 65 литра дъжд на квадратен метър множество търговски обекти в центъра на града бяха наводнени. Проливните дъждове причиниха сериозни задръствания на автомобили в района на Радва, по пътя Слънчев бряг - Бургас, тъй като в курортния комплекс вчера официално откриха най-посещаваните нощни клубове.

От администрацията уведомяват, че се очаква в следващите дни гърмотевичните бури с проливен дъжд и силен вятър да продължат. Има условия за градушки, както и понижаване на температурите. В момента се прави обход на постъпилите сигнали, съвместно с екип на „В и К" - Бургас за отводняване на шахти и канали. Те са над 60 за денонощието.

Предупредени са и дребните търговци, заради силните дъждове и вятър да обезопасят временните си обекти. Обявени са два денонощни телефона, на които гражданите могат да повадат сигнали в общинска администрация.