Продължават военните атаки в Украйна

Порошенко и Обама ще се срещнат в сряда, за да обсъдят възможностите за намаляване на напрежението в страната

Въоръжени лица са атакували руско-украинската граница с автомати и гранатомети, информират световните медии.

Около 80 души пристигнали с товарни камиони в Дяково, Луганск, и атакували граничната застава там. Командването извикало подкрепление по въздух, за да отбие атаката.

Междувременно продължават опитите на международната общност да стабилизира отвън вътрешните сътресения в проруска Украйна. Веднага след избирането си в неделя новият държавен глава на страната Петро Порошенко обяви, че ще търси мост към САЩ и ЕС в сферата на военната сигурност.

От Белия дом потвърдиха с официално съобщение за планирата среща между Порошенко и американския президент Барак Обама в сряда. Тя ще се състои в полската столица Варшава, в рамките европейската визита на държавния глава на САЩ.

Зам.-съветникът на президентския кабинет по въпросите на националната сигурност Бен Роудс заяви, че Обама ще се възползва от тази "лична среща" с Порошенко, за да потвърди подкрепата на САЩ за украинския народ както в политическата, така и в икономическата област, информира Нова ТВ.

Роудс подчерта, че Съединените щати поддържат диалог с Киев, насочен към намаляване на напрежението в страната и в отношенията ѝ с Русия. Заплахата от въвеждане на нови санкции срещу Русия заради Украйна остава в сила. Според Роудс, ако ескалацията на украинската криза продължи, последиците за руската икономика ще бъдат по-сурови. Темата за нови санкции ще се обсъжда на срещата на върха на Г-7 на 4 и 5 юни в Брюксел.