Изпърженият от мълния Данчо бил прокълнат

До 30 лв. на ден изкарвали циганите от бране на череши в Айтоско

Поразеното от мълния дете край айтоското село Карагеоргиево било от прокълнат род, разказаха цигани. 9-годишният Йордан е жив и здрав и вече е в родното си село Хаджидимитрово, Ямболско.
Детето едва не загуби живота си във вторник, когато бе покосено от светкавица, докато се криел от бурята под орех в полето. Според останалите работници това обаче не било случайност. Преди години Хамид, дядо на Данчо, се скарал жестоко с друг цигански род в селото. Причината била развалена сватба между сина му и девойка, за което били платени 7000 лв. Бащата на булката получил сумата, но после се скрил и поискал още 3000 лв. Хамид отказал да доплати, напротив, поискал си обратно парите. Тогава жена от другия род прокълнала стареца с думите „гръм да те удари теб и децата ти”. Миналата година прокобата се сбъднала, светкавица ударила дядото, а преди 4 дни и внука му.
В момента полетата край Карагеоргиево са превърнати в катуни. В сезона на черешите работната ръка е в излишък. Мизерията е безумна. Навсякъде има палатки и колиби от колци и найлони, където циганите нощуват. Вътре се крият и от потопите през последните дни. Пекат си гъби, естествено без да ги познават, за вода ходят до селото и през деня берат череши.
Гръмотевиците и пороите обаче ги побъркват. От страх половината са се прибрали обратно по селата в ямболско и сливенско – Градец, Драгоданово, Калояново, Хаджидимитрово, а и твърдят, че годината не е плодородна като предишната. „Като дойдат гръмотевиците к’во да правим, кажете?! Залягаме под найлоните. Тъй му бе писано на Данчо, тъй стана… Как оцеля не знаем… Богова работа. Миналата година удариха дядо му”, кръстят се циганите.
При фаталния гръм 9-годишното дете изхвърчало на около 2 метра встрани от дървото. Тялото му пушело. Всички работници излезли от палатките, мислели че е умрял. Звъннали на 112 и оттам ги инструктирали да го заровят в земята, след това да го увият с мокър чаршаф и да чакат линейката. „Моят мъж дойде и започна да му духа в устата, въздух да му дава. Той го спаси”, разказа сестрата на майка му Фана, която не си е заминала още.
Друг възрастен циганин разказа, че заваляло рязко и всички панически се изпокрили под дърветата и в колибите. Той видял детето да влиза в каруца, която баща му покрил с брезент, но после не забелязали кога и как се е измъкнал. Видели го полуумрял след зверския тътен. Казват, че неголямото дърво два пъти е удряно от гръм и вярват, че под него има нещо, което привлича природната сила.
По-смелите работници са категорични, че ще останат докато им плащат. Някои печелели между 25 и 30 лв. на ден, но повечето семейства изкарвали по 10 лв. Когато свършат черешите ще се приберат по селата си и ще си търсят други занимания.

faragency.bg