Отбелязваме Международния ден на детето

Детският празник ще бъде отбелязан с множество инициативи в цялата страна

Днес е 1 юни - Международният ден на детето. Той се чества в много държави по света, като води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева, Швейцария.

Идеята за отбелязване на този ден идва, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.

Детският празник ще бъде отбелязан с множество инициативи в цялата страна днес.

Общинските културни институти в София ще работят с безплатен вход на 1 юни. Жителите и гостите на София ще имат възможност да посетят Софийската градска художествена галерия, Музея под базиликата „Света София”, Зоологическата градина и парк – музей „Врана”. Целта е повече столичани и гости на столицата, а най-вече децата, да имат възможността да разгледат.

Във връзка с празника, днес ще бъде засилен контролът по спазване на скоростните режими в населените места, като на оживени кръстовища в пиковите часове служителите на пътна полиция ще осигуряват безопасно преминаване през пешеходните пътеки.