Празнуваме Ден на детето

Новините

01-06-2014, 09:25

Автор:

BurgasUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Международния ден на детето

Полицията започва акция "Ваканция"

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Днес МВР стартира и традиционната полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". Предвижда се в дните на планирани ученически празненства за края на учебната година (30-31 май, 13-15 юни и 30 юни 2014г.) да се проведат специализирани операции.