Близо 500 са децата аутисти в Бургас

Мисия Бургас

01-06-2014, 09:40

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Институции пречат на работата с деца аутисти в Бургас

Сдружение ще поиска да има сини сгради, в знак на съпричасност

Близо 500 са децата страдащи от аутизъм в Бургас. Броят им през последните години обаче се е увеличил, твърдят специалисти. Статистиката трудно може да се направи, поради редица причини.

Сред тях и тази, че родителите трудно приемат сигналите, че с детето им се случва нещо, а от там и късно тръгват по лекари, изследвания и стигат до специализираната помощ на Дневните центрове за работа с деца аутисти. В страната малчуганите с аутизъм през 2013 година са били около 20 000. Данни на неправителствени организации сочат, че едно на всеки 150 българчета е с диагноза. Едно на всеки сто пък е в риск да го развие.

В града има едва два центъра, които работят със специалните деца, за сметка на това неправитествения сектор прави всичкко по силите си да популяризира болестта и да привлече родителите в подобна ситуация за да не се чувстват изолирани. Митка Георгиева от сдружение "Усмивка" вече трета поредна година организира барабанна терапия за страдищите от аутизъм. От сдружението предвиждат да внесат предложение до кмета за боядисване и на сгради в Бургас в синьо в подкрепа на децата аутисти. Такива има вече в цялата страна.