Черната детска статистика - 13 деца от Кърджалийско са пострадали на пътя

Най-честите причини за инцидентите са несъобразена скорост и отнемане на предимство

От началото на 2014 г. досега в статистиката на инцидентите по пътищата на област Кърджали са отбелязани 13 случая с ранени деца и юноши. Това сочат данните на "Пътна полиция" в региона, цитирани от БГНЕС.

На днешния празник 1 юни, в който всички трябва да си напомним колко е важно да пазим децата на пътя, числото 13 звучи повече от фатално.

По данни на МВР в тези пътнотранспортни инциденти са участвали един велосипедист, двама водачи на мотопеди, шестима пешеходци и четирима пътници. Основните причини са несъобразена скорост и отнемане на предимство.

Регионалната статистика е, може да се каже, тенденциозна. Миналата година за същия период са регистрирани 15 тежки катастрофи, в които са пострадали общо 16 деца и юноши. Сред тях 10 са били блъснати на пътното платно при 9 случая, при 4 преобръщания на автомобили 4 са ранени, а при 2 сблъсъка на коли 2 са ранени 2 деца.

Отново несъобразената скорост и отнемането на предимство са причини за пострадалите, а потърпевши са деца от 3 до 18-годишна възраст.

През целия месец юни ще трае традиционната акция на "Пътна полиция": "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!".