Бойко Борисов: Октомври ще бъде късно за България

Ако искаше, МВР можеше да проследи купуването на гласове на 25 май, категоричен е лидерът на ГЕРБ

През октомври за страната вече ще бъде късно за оставка на това правителство, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов при Кеворк Кеворкян по Нова ТВ.

Причината е, че тогава е времето, в което се правят разчетите на държавния бюджет - "А няма финансов министър, който да може да направи бюджет с над 1,2-1,3 милиарда лева пасив", коментира Борисов "дупките", които управляващите продължават да отварят в държавните финанси.

Председателят на ГЕРБ коментира и изборния резултат след евровота на 25 май. По думите му поведението на Сергей Станишев и БСП няма еквивалент в Европа - и в Белгия, и в Румъния социалистически управления подават оставка след изборна загуба. "И то за едни загубени избори – а ако изгубиш девет или единадесет, какво правиш?", запита риторично той.

"Този кабинет се изчерпа", заяви Бойко Борисов. "С кой морал казват, че трябва да се управлява? (...) Народът на два пъти поред им казва, че не иска тази коалиция или най-малкото – че най-голямата партия трябва да участва в управлението", отправи критика към управляващите десният лидер.

Според Борисов резултатът 15/15 не е случаен и не е грешка. "Или е контролираният вот, или е нещо тенденциозно от тяхна страна", смята той. "А обясненията им са смехотворни, така че не бих искал да им обръщам внимание".

Нищо не е случайно и в Бобов дол, е мнението на бившия премиер. Запитан от водещия дали не му е дожаляло за миньорите, той отговори: "Дожаля ми не само за Бобов дол, но и за МВР и ДАНС". Ако са искали, твърди той, е можело да проследят купуването на гласове, както са го направили много медии. "То е толкова лесно да се види – ако там си вкарал агенти, ще ги хванеш всичките", заяви Борисов.