Албена домакин на осмия кръг на лига „Спринт”

Стойчо Стойчев от „Бургас“ постигна втора победа при юношите в състезанията на шосе от веригата на Черноморската лига „Спринт“. Това стана по време на осмия кръг, който се проведе в курорта „Албена“. Стойчев изпревари с две точки Теодор Колев /“Загорец, Нова Загора/ и с 6 – съотборника си Нягол Няголов, който обаче запази първото място в генералното класиране в тази възрастова група.

Започваме от юношите, защото надпреварата при тях за купа „Албена“ бе оспорвана и напрегната. Но да отбележим най-напред, че едноименния курорт за първи път е домакин на кръг от Черноморската лига и организаторите се справиха много добре. Трасето за всички групи бе еднакво дълго – 800 метра по алеите на комплекса, като само броят на обиколките бе различен. Юношите направиха 24 обиколки /19.2 км/, всяка трета от които бе спринтова и носеше на първите съответно 5, 3, 2 и 1 точки. На старта застанаха 24-ма бегачи. Водачът в генералното класиране – Нягол Няголов, този път предприе изчаквателна тактика и в първите обиколки се движеше в основната групата. От това се възползва съекипникът му Стойчо Стойчев, който спечели четири от първите пет спринта, като неизменно му асистираше новозагорецът Теодор Колев. Двамата натрупаха солиден актив от точки, когато фаворитът Нягол реши да се развихри. Той атакува след петата обиколка и взе останалите три спринта. Теодор отново бе втори и се вмести втори и между силните бургазлии. Най-малките – петокласниците от групата „момчета младша възраст“, също направиха любопитно състезание на критериума /9.6 км, 12 обиколки/. Очаквахме победата на ставащия все по-силен Йордан Петров от Сливен, който носи най-почетната фланелка на водач в генералното класиране, но той, както и на старта от Лигата в Нова Загора, бе сполетян от малшанс. Тогава падна и се ожули здраво, а сега пък скъса верига. Преди този „дефект“ обаче Данчо бе взел първите места в два от общо четирите премийни спринта, после благополучно се върна в надпреварата и финишира отново първи, затвърждавайки лидерството си и в генералното подреждане. Втори, на 5 точки след него, е казанлъчинът Дeнис Искрев, а с една точка по-малко, трети, е още един сливенски „войвода“ – Стилиян Петров. Най-убедителна и този път бе победата на Даниел Иванов в групата на „старшите“ момчета. Даниел дръпна напред веднага след старта и така въртя – самотен и силен – до финала след 14.4 км /18 обиколки/.

Даниел спечели всичките шест спринта със солидна преднина и дори си позволи да забави накрая темпото. Битката в тази група всъщност бе за второто място, което заслужи представителят на домакините от Добрич - Янис Маринов, с 15 точки, с шест повече от третия – Тодор Балабанов /“Несебър“/. Тук точки взеха седем състезатели, а лазурната фланелка на лидер в генералното класиране носи заслужено Даниел, който е другото голямо откритие на Лигата. Най-добрите 10 бегачи от всяка група получиха много награди и подаръци - медали, купи, сакове. Както винаги, имаше и сладоледи „Изида“ за всички. Надпреварата за голямата награда – велосипед „Спринт“, продължава със старта, който ще е на 24 юни в Обзор. Веригата ще финишира през октомври, така че освен умения и постоянство, трябва и издръжливост. Засега малките колоездачи показват, че имат и от трите неща.    

 

Класиране в 8. кръг           

 

Момчета младша възраст

 

1. Йордан Петров /Сл/     17 т.

 

2. Данис Искрев /Кз/       12

 

3. Стилиян Петров /Сл/     11

 

4. Ангел Ангелов /Нес/       4

 

5. Любомир Илчев /Обзор/

 

6. Ангел Илиев /Нес/          

 

Момчета старша възраст

 

1. Даниел Иванов /Заг., Н. З./   30 т.

 

2. Янис Маринов /Доб/              15

 

3. Тодор Балабанов /Нес/           9

 

4. Желязко Русев /Заг., Н. З./     4

 

5. Цветомир Бончев /Доб/           4

 

6. Виторио Попов /Сл/                3

 

7. Митко Тодоров /Обзор/           1

 

8. Димитър Димитров /Сл/

 

9. Георги Петков /Обзор/

 

10. Красимир Иванов /Доб/

 

Юноши младша възраст

 

1. Стойчо Стойчев /Бс/               23 т.

 

2. Теодор Колев /Заг. Н.  З./        21

 

3. Нягол Няголов /Бс/                  17

 

4. Петър Стоянов /Нес/                 14

 

5. Джем Реджеб /Доб/                    5

 

6. Кристиян Митев /Заг. Н. З./         4

 

7. Ричард Господинов /Нес/           3

 

8. Добрин Добрев /Доб/

 

9. Минчо Димитров /Заг. Н. З./

 

10. Иван Бойчев /Нес/

 

11. Петър Шопов /Нес/