Стара Загора събира елита на българския джаз

Третото издание на международния „Джаз форум Стара Загора" от 12 юни

Цяла седмица Стара Загора ще живее в ритъма на джаз. Третото издание на международния фестивал „Джаз форум Стара Загора" ще се проведе от 12 до 14 юни, но празничните прояви започват още от 10 юни в Града на липите.

СНИМКИ ОТ МИНАЛОГОДИШНИЯ ФЕСТ!

Тазгодишната програма на фестивала е изключително богата и амбициозна – да покаже най-доброто от българските джазови композитори и родната авторска музика. Свои произведения ще представят доайените Милчо Левиев, Любомир Денев, Марио Станчев, както и композитори от по-младото поколение, сред които Антони Дончев, Христо Йоцов, Петър Славов – син, Димитър Бодуров, Васил Спасов.

„Българският джаз е разнолик и изобилства от новаторско музициране и оригиналност, освен това почти няма музикант, който да не е и композитор или аранжор. Пред нас стоеше изключително трудната задача фестивалната програма да обхване максимално процесите в джаза у нас, да покаже както традициите, така и да даде възможност за изява на най-младите композитори" – коментира артистичният директор Венцислав Благоев.

Сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна" своя музика ще свирят и Димитър Льолев, Петър Момчев, Владимир Кърпаров и др. Международното участие и тази година е много силно. От САЩ специално за фестивала пристига Джордж Гарзон. Саксофонистът е звезда от първа величина, определян от реномираните джазови издания като „Гуру на импровизацията". От Мексико с латино джаз традициите идват пианистът и композитор Даниел Идалго Уонг и барабанистът Марио Гарсия.

„Предвидили сме специални безплатни майсторски класове на Гарзон и Идалго, за да може да осъществим пълен обмен на идеи, техники и подходи в импровизацията" - допълни Благоев.

В третата фестивална сутрин програмата предлага широка дискусия на тема „Българските джаз композитори", чийто модератор ще е проф. д. изк. Клер Леви и в която ще участват всички композитори, представени в програмата.

Наред с традиционните вече концерти „Джаз за деца", новост тази година е кинолекторията „Джазови мотиви в българското кино" с водещ Цветомир Цанков. Жителите и гостите на града ще могат да видят и две изложби, посветени на джаза в Стара Загора и еврейското музикално присъствие в България. Входът за всички събития е безплатен.